Oordelen

Oordelen. Dat doen we de hele dag door en vaak heel snel. We oordelen over mensen, over situaties, over wat we zelf doen, over of iets goed of fout is. Door te oordelen ben je eigenlijk heel zwart/wit bezig. Beperk je jezelf.
In mijn yoga-opleiding leer ik veel over observeren, maar niet oordelen. Waarnemen hoe mijn ademhaling is bijvoorbeeld, zonder er een oordeel aan te hangen. Niet oordelen verandert je gedrag. Deze afgelopen weken kreeg ik van twee vriendinnen terug dat ik verander. Minder snel oordeel, rustiger ben, zachter ben geworden. En in die zin ook opener en krachtiger, bewuster.
Zelf vind ik het heel prettig om niet de hele dag van alles te moeten vinden over mensen en situaties waar ik me in bevind. Hoe vaak oordeel jij? Een goede test is om jezelf gewoon eens een uur, of een dagdeel te te observeren. Merk je dat je oordeelt? Neem dan even afstand om daarmee te stoppen en weer met een neutrale blik te kijken naar de situatie. Opent dat iets? Geeft dat rust en ruimte? Speel er gewoon eens mee en als je dat leuk vindt: laat me weten wat het voor je doet!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.