Hartverwarmende dhal

Lentil Dhal

Stormachtig weer vandaag. Ik heb dan altijd behoefte aan comfort food, maar het liefst wel een beetje gezond. Gezond eten betekent voor mij hoofdzakelijk zonder chemische toevoegingen en verse producten. Op een dag als vandaag, een dag waarop ik mijn ticket naar India boekte, is dat bijna vanzelfsprekend iets met linzen. Bijvoorbeeld een Lentil Dhal. Niet alleen gezond, maar óók nog eens superlekker en veelzijdig. Je stopt er gewoon alles in waarvan je denkt dat het bij elkaar past en je nog in je voorraadkast hebt liggen.

Ingrediënten voor 4 personen

300g gele of rode linzen
1 liter groentebouillon
1 blik volvette kokosmelk, of kokoscrème
1 witte ui
2 tenen knoflook
Verse gemberwortel, ongeveer 2,5 cm.
1 flinke theelepel paprika
1 flinke theelepel komijn
1 flinke theelepel mosterdzaad
1 flinke theelepel gemalen koriander
1 flinke theelepel garam masala
Verse koriander
1 limoen

Bereiden
Laat de linzen een nacht weken en spoel ze af voor je ze gaat koken. Snipper de ui, hak de knoflook en gember fijn en laat 3 tot 4 minuten op een laag vuur in wat ghee of olie fruiten. Voeg dan de linzen, de kokosmelk, de bouillon en alle kruiden (behalve de verse koriander) toe. Zet het vuur hoger en roer tot alles goed gemengd is en kookt. Zet het vuur dan weer heel laag en laat het ongeveer 30 minuten op het fornuis staan tot vloeistof bijna volledig opgenomen is en de linzen zacht zijn. Als de dhal te droog wordt voeg je wat water toe. Snijd de koriander heel fijn en strooi over de dhal heen. Je kunt de dhal eten met paratha, roti, chapati of rijst, maar ik eet hem gewoon zo!

Variatie: voeg wat bloemkoolroosjes toe!

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *