Comfortfood: alternatieve Mac & Cheese

In de categorie comfort-food: Mac & Cheese. Er zijn weinig mensen die niet van Mac & Cheese houden. Alleen: hoe maak je dat nu gezond? Heel eenvoudig. Je vervangt de pasta door bloemkool en knolselderij! Het gerecht is heel eenvoudig te maken. Je kunt er hamblokjes doorheen mengen of gebakken kippendijblokjes (wordt niet droog in de oven, kipfilet wel) in gebruiken.

Ingrediënten voor 2 porties:

  • 400 gram knolselderij
  • 300 gram geraspte bloemkool
  • 200 gram kippendijen of ham
  • 100 gram Gruyère
  • 200 ml kookroom
  • 50 ml heet water
  • ½ blokje bospaddenstoelenbouillon
  • nootmuskaat
  • peper en zout
  • 1 teen knoflook, geperst

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een passende ovenschaal in. TIP: leg een stukje folie onder in de oven tegen eventueel ‘overkoken’.
  2. Halveer de knolselderij en verwijder de schil. Snijd de knol in kleine blokjes (macaroniformaat).
  3. Snijd de kippendijen in stukjes, kruid ze met wat zout en peper en bak ze kort in wat olijfolie.
  4. Meng de  blokjes knolselderij met de geraspte bloemkool, meng de gebakken kip of hamblokjes er door heen en vul de ovenschaal er mee.
  5. Los het halve bouillonblokje op in het water en meng dat met de geperste knoflook, de slagroom, nootmuskaat en peper en zout. Schenk dit mengsel over de knolselderij/bloemkool bestrooi het geheel met kaas.
  6. Dek losjes af met aluminiumfolie en bak de Mac & Cheese eerst 25 minuten. Verlaag de temperatuur naar 180 graden, haal de folie eraf en gratineer nog ongeveer 15 minuten of tot het mooi goudbruin en gaar is.
  7. Als je de knolselderij helemaal superzacht wilt kun je ‘m beter even voorkoken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *