Nieuw in Rhenen: Yoga Nidra

Maandagavond starten de Yoga lessen in De Westpoort. Ik heb er zin in de lessen te gaan geven! Om 19:00 uur starten we met Yin yoga. Deze vorm van Yoga is bij veel mensen bekend en heel populair. Nieuw in Rhenen zijn de Yoga Nidra lessen. Daar krijg ik regelmatig vragen over. Yoga Nidra brengt rust, maar niet alleen mensen die slecht slapen of last hebben van veel stress hebben hier baat bij. De ontspannen vorm van yoga (je ligt de hele les ontspannen op je mat) brengt je in een diepe staat van ontspanning. En daar rust je niet alleen lichamelijk van uit, maar ook geestelijk.

Na een Yoga Nidra les val je makkelijker in slaap en als je een slechte doorslaper bent, zul je merken dat je ’s nachts minder lang wakker ligt. Maar Yoga Nidra heeft ook andere voordelen als: een rustig hoofd, betere concentratie, meer energie, meer creativiteit en zelfs meer liefde voor jezelf.

Slaap van de yogi

Yoga nidra betekent letterlijk ‘yoga slaap’ of ‘slaap van de yogi’. Het is rond 1950 ontwikkeld door Swami Satyananda Saraswati – oprichter van de Bihar School of Yoga in India. Hij ontdekte dat er een stadium tussen waken en slapen bestaat waarin je niet echt meer wakker bent maar ook niet slaapt. Als je deze staat van zijn bereikt, vloeit de spanning zowel uit je lichaam als uit je hoofd weg.

Ik leerde Yoga Nidra tijdens mijn advanced Yoga Teacher Training in India, de bakermat van yoga. In tegenstelling tot bij andere vormen van yoga, doe je bij yoga nidra geen zittende en/of staande houdingen. Je ligt zo stil mogelijk op je mat in savasana, de eindhouding van (bijna) elke yogales, eventueel met een deken over je heen. Tijdens een yoga nidra sessie leidt mijn stem je door de verschillende fases van de oefening heen. Het is niet de bedoeling dat je deze stappen zelf in je hoofd oproept, maar dat je je laat begeleiden. Je moet je namelijk volledig kunnen ontspannen en niks actiefs hoeven doen. Yoga Nidra is voor iedereen geschikt, maar als je last hebt van veel stress, slaaptekort is deze vorm van yoga een geweldig middel om jezelf te resetten. Yoga Nidra is ook heel geschikt als onderdeel van een hersteltraject na een langdurige ziekte waarin je het contact met je lichaam en het vertrouwen daarin kwijt bent geraakt. Na Yoga Nidra voel je je ontspannen en uitgerust.

Ik werk met een online boekingssysteem voor de lessen. Ben je nieuwsgierig naar een Yoga Nidrales? Je kunt het lesrooster bekijken en je les boeken via momoyoga.nl/change-in-motion-yoga

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.